Dessert: Perenbavarois met ganache en mokkakaramel
Book: Wannes recepten
Chapter: Dessert
Personen: 4 Bavarois:
2,5 deciliter melk
0,5 stuk vanillestokje
3 stuk eierdooiers
75 gram suiker
2,5 deciliter vette room
3 stuk gelatineblaadjes
3 stuk peren
Naar smaak poire-willians
0,5 stuk limoen
Garnache:
75 gram vette room
25 gram glucose
25 gram suiker
60 gram pure chocolade
25 gram boter
Mokkakaramel:
2 deciliter water
200 gram suiker
2 koffielepel oploskoffie
Garnituur:
1 stuk rijpe peren
Bereiding : 1. Bavarois bereiden:
Stoof de peren tot moes.
Klop de eigelen op met suiker;
Zet de gelatine te week in koud water.
Klop de room op.
Zet de melk op het vuur.
Haal het merg met een scherp mesje uit de vanillestok en doe bij de
melk.
Roer op tijd en stond in de melk, anders zal ze aanbranden
Wanneer de melk kookt, zet je ze van het vuur, doe een beetje bij
de eieren om deze lopender te maken. Doe dan het mengsel bij de melk
(onmiddellijk roeren, zodat binding ontstaat). Zet het mengsel terug op
het vuur en vanneer (=links-rechts roeren met houten spatel) tot het de
juiste dikte heeft. Doe onmiddellijk in een koude pot en
voeg er de gelatine (opgelost in de warme Poire-williams) bij samen met
de perenmoes.
Zet de massa koud (leg ijs of koud water in de spoelbak, voeg water toe
tot de hoogte van de massa in de pot en zet de pot erin)
Blijven roeren tot hij lichaamstemperatuur heeft. Voeg de opgeklopte
room bij de basis en roer voorzichtig om (van onder naar boven)
Zet de bavarois terug in de koude spoelbak en roer nog even verder om de
gelatine goed met de room te laten binden Doe de bavarois snel in
kleine schaaltjes en laat opstijven. 2. Ganache bereiden:
Breng de room, glucose en suiker aan de kook, neem de pan van het vuur
en laat er de chocolade en de boter voorzichtig in smelten.
3. Karamel bereiden:
Maak een blonde karamel van water en suiker en roer er de oploskoffie
door
4. Presentatie:
Stort de perenbavarois op het bord, overgiet met de nog vloeibare
ganache en plak de randen af met dunne schijfjes peer, giet er de
karamel rond.
|